Börja tävla i Gocart

Visste du att de flesta som idag är på toppen av motorsport en gång i tiden började med Gocart eller karting som det också brukar kallas? Gocart kan alltså vara en riktigt bra inkörsport i motorsporten, speciellt om du har ett lite yngre barn som är intresserad av att tävla. Men det går även börja tävla i Gocart som vuxen om du skulle önska. Kanske har du kört Gocart tillsammans med vänner ett par gånger och fått mersmak? Men hur går man egentligen tillväga för att få sin licens?

Du måste först gå en förarutbildning

Till skillnad mot för vad man kanske kan tro är det inte bara att dyka upp hos valfri gocartförening och börja köra. Du måste först gå en förarutbildning där du tar din licens. Det finns ett flertal kartingklubbar runt om i landet som erbjuder detta så du kan välja den som ligger närmast där du bor. Syftet med dessa är att du ska bli uppmärksam på de regler som gäller både vid tävling och träning. Du kommer även att få träna på diverse moment som du upplever under en tävling. Några exempel är hur du startar vid tävling samt vad olika flaggsignaler betyder. När du har gått utbildningen får du något som kallas en debutantlicens. När du har denna kommer din bil vara märkt på ett särskilt sätt under tävlingar så de andra på banan kan se att du är nybörjare. Så snart du är färdig med dina tre första tävlingar kommer du få en renodlad tävlingslicens. Är du debutant startar du alltid sist så länge det inte rör sig om ett finalheat. Det kanske låter orättvist men det handlar alltså om säkerheten. Dessutom är det endast under tre tävlingar som du räknas som en debutant. De som är verksamma inom gocart är som regel väldigt hjälpsamma och står alltid redo att ge tips och råd när du kommer till en tävling.

Både för vuxna och barn

Karting är som sagt en bra inkörsport för barn som vill börja tävla men det är inte enbart unga som tävlar i karting. Det går lika bra att börja tävla i Gocart som vuxen om du skulle vilja det. Kanske är det någonting som ni kan göra tillsammans, flera stycken i familjen som en rolig hobby. I Sverige finns det dock inga större tävlingar för karting utan det är mer ett sätt att jobba sig upp till andra motorsporter som till exempel rally. Men det är ett roligt sätt att få upp adrenalinet för en stund och träffa andra människor som också är intresserad av att köra. Om du vill hålla koll på vilka tävlingar som pågår runt i Sverige för tillfället är det lättast att söka på nätet.


Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *