Tävla i gokart med din egen bil

Gokart är kanske inte den största motorsporten i Sverige, men den är någorlunda populär bland personer i åldrarna 6-20 år. Medan många kör gokart för skojs skull så finns det även en hel del som tävlar i det och tar det på fullt allvar. Det var i början på 60-talet som man började tävla i gokart i Sverige. Det var i Laxå som man byggde den första banan för tävling i gokart där många tävlingar inom motorsporten tog plats. Senare, under 70- och 80-talet så ökade intresset för motorsport stort och många började tävla med egna fordon.

Bygg din egen gokart för tävling

En del som tävlar i gokart har bilar som är köpta från en tillverkare med mindre modifikationer, medan andra har mer eller mindre egenbyggda bilar där allt är finjusterat efter förarens önskemål. Om man väljer att bygga sin egen gokart att tävla med så finns det såklart regler och riktlinjer man måste följa för att bilen ska vara godkänd för tävling, både effektmässigt och ur säkerhetssynpunkt. Det krävs en hel del mekanisk kunskap för att kunna bygga sin egen tävlingsbil, men om man har den kunskapen så kan det vara till fördel då man får göra bilen helt och hållet till sin egen.

Rätt bil för rätt tävlingsklass

När det kommer till tävling inom gokart så finns det olika tävlingsklasser där ålder, motorvolym och vissa andra saker har betydelse. Den lägsta klassen för tävling inom gokart heter Cadetti. Där tillåts en cylindervolym på 60 cm³, vilket motsvarar cirka fem hästkrafter. Denna klass körs av personer som är mellan 6-10 år gamla. De två klasserna ovanför heter Micro och Mini. Där tävlar de som är 8-14 år gamla med en cylindervolym på 95 cm³ och 6-10 hästkrafter.

För de lägre klasserna och åldrarna krävs ingen särskild licens för att få vara med och tävla. När man däremot kommer upp lite i ålder och motoreffekt så krävs det att man har en licens för att få tävla i gokart. Licenser för gokart och övrigt motorsport kan man ansöka om hos LOTS som har hand om licensiering för olika motorsporter i Sverige. Licens krävs för åldrarna 12-18 år och finns i tre olika klasser: A-licens, B-licens och C-licens. De olika licensklasserna reglerar vilken klass man får tävla i. Den högsta klassen körs av förare som är 18 år eller äldre och där tillåts en cylindervolym på 125 cm³ som ger cirka 40-50 hästkrafter.

Använd en begagnad gokart

Att bygga sin egen gokart är väldigt tidskrävande och som tidigare nämnts kräver det också en hel del kunskap. Ett alternativ till ett eget bygge är att köpa begagnade bilar att tävla med istället. Det sparar framförallt mycket tid, men kan även vara billigare. Även om gokarten är begagnad så behöver det inte betyda att den inte går att tävla med. I många fall kan det vara så att en begagnad bil som har gått bra på banan är väldigt bra inställd och fungerar utmärkt för tävling.


Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *