Bra att veta om Gocart

En Gocart är en ganska simpel bil som består en rörram som har en motor och fyra hjul. För många är gocart endast en rolig hobby men de finns även de som ser det som en inkörsport till att tävla i större klasser och annan racing. För en lekman är det ganska svårt att se skillnad mellan en Gokart som körs som hobby och en som tävlas med. Dock finns det många avgörande skillnader och accelerationen är en av dem. Du kommer inte upp i samma hastigheter om du gör en Gocart för skojs skull. Det är därför det är så viktigt att du tar din tävlingslicens innan du sätter dig i en Gocart anpassat för tävlingar.

Vad finns det för olika tävlingsklasser?

Det finns flera olika klasser inom Gocart och de är normalt uppdelade efter hur gamla förarna är samt antalet växlar och kostnader. Du måste vara minst sex år för att få köra Gocart i Sverige. Dock räknas det inte som en renodlad tävling om du börjar köra när du är så ung utan det handlar mer om att lära sig. Det är först när du är 10 år som du börjar tävla på riktigt. Det kallas för Micro-klassen. För varje klass som man går uppåt gör man vissa justeringar på bilen för anpassa sig efter de nya tävlingsformerna. Det som är roligt med dessa klasser är att det är ganska billigt att tävla och att man som förälder inte behöver lägga ut allt för mycket pengar. Många av Sveriges elitförare har en gång börjat i dessa klasser.

Satsa på riktigt

De flesta bestämmer sig någon gång när de är mellan 13 och 15 år om de bara ska ha Gocart som en hobby eller om de vill satsa på tävlingsnivå. Då finns det flera mästerskap du kan delta i både i Sverige och utomlands. Dock kräver det att man är beredd att lägga ner väldigt mycket tid på träning och tävlingar samt att man har bra uppbackning hemifrån. När du kommer upp i de här klasserna finns det också betydligt fler tävlingar att välja bland. En sak som du också måste tänka på är att du behöver en egen kart. Om du inte har råd att köpa en ny kan du hitta en begagnad till ett bra pris.


Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *